Smog

Ronnies vän och manager Per Cewrien var marknadsansvarig hos Vick Scandinavia när idén om sponsorship kläcktes. Med företagets motorintresserade direktör Gerth Elverskog i spetsen, lanserades en ny halstablett med det egendomliga namnet "Smog". Direktör Elverskog tog fram plånboken och betalade Ronnie en nätt summa för tjänsterna som innebar att örebroaren bar tablettens gula färger (själva tabletten var svart) i vått och torrt. Det blev början till ett givande samarbete mellan parterna och Vick Scandinavia var med på noterna en bra bit in i Ronnies Lotus-epok.

"Med ett knippe stora Smog-dekaler i bagaget gav sig Ronnie Peterson i söndags i väg till Le Mans", hette det i Pelles pressmeddelande. "Tablettkillen som bara vinner och vinner", var en annan slogan som sågs i tidningarna, eller "Friska på med jättegoda Smog!" Eftersom sponsoridén var ny i media, hängde pressen på och publicerade. Bilen hette inte längre Tecno, utan döptes om till Smog-Tecno, en i dag så vanlig företeelse att vi inte ens funderar på innebörden längre.

I juni 1969 annonserade Pelle att man producerat Sveriges första motoraffisch. Det var kanske en lätt överdrift, men kampanjen med att skicka in två öppningsflikar från Smogaskar för att få sig tillsänd en 70 x 100 cm affisch av Ronnie gjorde verkan. Affischen var, enligt Pelle, det första synliga beviset på hur en "racing-sponsoring" kan användas i säljande syfte. Bildtexten till den syndikerade pressbilden löd: "Helskön! Nu är Hep Stars och dom andra polarna illa ute, tyckte Ronnie”.

Förutom att vara en rullande reklambärare blev Ronnie också tvungen att åka runt till varuhus i landet, där hans pippigula racerbil exponerades tillsammans med tabletterbjudanden. Visningarna skedde ofta i samband med lokala svenska tävlingar och man minns att kampanjen startade i Jönköping 1969 i samband med en internationell Formel 3-tävling på torvmossen i Anderstorp.

Att sponsra en tävlingsbil och använda den som en rullande reklampelare i kombination med att utnyttja en förares prestationer i kommersiellt syfte, var nytt i Sverige 1969. Redan hösten 1968 skrevs ett unikt avtal mellan tablettföretaget Vick Scandinavia AB och Ronnie Peterson's Squadra Robardie. Det var ett seriöst sponsorkontrakt som innebar att Ronnie i första hand skulle göra reklam

för Smog, en ny tablett som vände sig till en ungdomlig publik. Hittills hade marknadsföringen av den runda, svarta tabletten inskränkt sig till mindre aktiviteter, men nu kom hjulen att snurra i gång ordentligt. Det var Ronnies vän och manager Per Cewrien som startade en omfattande pressverksamhet, vars like ingen hittills skådat i landet. Vart man än vände sig, fanns Ronnie med sin Smog-Tecno - och han vann oftast efter täta dueller med konkurrenten Reine Wisell. "Likheten mellan tabletten och ett hjul var slående", minns Per, "och hos Vick hade vi ett unikt vinnarläge". “Ingen racing utan Smog”, hette budskapet. Ronnie ställde välvilligt upp och tjänade sina första sponsorpengar. Under 1969 blev det inte så stora slantar åt Ronnie men inför det första formel 1-året 1970 hade summan i alla fall stigit till 15 000 kronor…