Dekal

Märket startade mästerskapet


Ödet lockade Ronnie Peterson att uttrycka sig genom fartens tjusning. Redan för tusentals år sedan inristades bufflar som en förflyttande djurflock i Altamiras grottor. Sedan dess fascineras människan av rörelse - allt fortare, ständigt snabbare, klättra högst, kasta längst, dyka djupast eller springa bäst. Sedan kom automobilen och då gällde det att köra fortast och tävla med ett tydligt budskap: tänj gränserna utan att tappa kontrollen.

Bengt Ronnie Peterson föddes den 14 februari 1944 vid Hjälmarens strand. Han var fåordig och ganska blyg - med bensin i venerna från start. Som treåring lekte Ronnie med bilar men tidigt handlade det om cykelspeedway, lådbil och moped. Ingen i omgivningen balanserade stillastående lika länge som Ronnie på två hjul. Han vilade på tramporna, lutandes kroppen fram och tillbaka på upprätt cykel. Ronnie översatte snart barnets förmåga att testa gränser genom konsten att sladda med fyrhjuliga fordon. Hans pappa Bengt hade snickrat ihop en lådbil med sinnrik styrning med vilken Ronnie testade gravitationslagarnas gränser. Med "Farsans hemgjorda traktor - kallad Saken" lärde sig Ronnie förfina körkonsten.

Tekniskt begåvade Bengt var innovatör. Ett av hans första alster blev en bakhjulsdriven traktor. Från början satt en 50-kubiks motor i pjäsen, men den byttes snart ut mot en starkare drivkälla. Ronnie var åtta år gammal när han for fram på familjens ägor. Traktorn var kapabel till 12 km/h och gick alltid på full gas med Ronnie bakom ratten, överallt. Sedan köptes en 50cc motocrosshoj med vilken han tävlade lokalt och med viss framgång. Ronnie tänkte byta upp sig till en 250-kubikare när motorcykeln stals, men i stället byggde pappa Bengt en gokart med en tysk 200cc Ardiemotor. Namnet Robardie föddes när han började karriären på fyra hjul, en kombination av Ronnie, Bengt och Ardie. I början av 60-talet döptes det nya stallet till Scuderia Robardie eftersom Ronnie inspirerats av Italien. Två tygmärken broderades hos sömmerskor på Linnégatan i Stockholm. Båda försvann, men ursprunget har nu återuppstått genom en unik, skön dekal designad i format 120 x 70 mm - ungefär i storlek och form med originalet.

Örebroaren fick gå den hårda vägen. Man minns hans första provkörning på Hjälmarens is. Efter sonens tjat hade pappa Bengt skaffat fyra skottkärrehjul och byggt en gokart. Ronnie hade just fyllt 18 år när maskinen en kall januaridag med flera minusgrader var klar för provkörning. Hjulen hade målats i mörkröd färg och Ronnie bar en ny hjälm lackerad i svenskt. Men äventyret tog slut innan det ens börjat eftersom polisen var på plats och avbröt övningarna på grund av ekipagets oväsen utan ljuddämpare. I tävlingskarriären visade Ronnie snabbt prov på sin talang, vilket satte respekt i konkurrenterna. Två år yngre Tommy konstaterade att ”brorsan var som besatt bakom ratten!”

- Jag umgicks med Ronnie när han arbetade som mekaniker hos Renault i Örebro, minns Ronnies barndomsvän Bosse Hallqvist, min far hade en Floride som skulle in på service när jag mötte Ronnie. Eftersom bilen hade ett avgassystem från Abarth, talade vi snart motorsport. Som 18-åring körde Ronnie gokart i D-klassen med sin nya gokart. Jag var med när Bengt svetsade ihop den första ramen. Han erbjöd sig att även göra en till mej för 1 500 kronor.

- Du ska väl ha en också”, frågades Bosse och Bengt förväntade sig ett ”ja” till svar. Men det blev en kort kartkarriär för Hallqvist som kom i mål ljusår efter Ronnie.

- Jag var ingen talang, men hade bra grejer så andra konkurrenter kom på efterkälken. Minns att Ronnie tog hand om mina prispengar i Laxå när jag fick 64 kronor för en andraplats!

Pappa Bengts karriär som konstruktör av gokarts kröntes på 60-talet när han uppfann den så kallade A-ramen som senare kopierades världen över. Men då hade Bengt redan börjat snegla på Formel 3 och en egentillverkad Svebe som skulle bli Ronnies inträdesbiljett till bilracing. Dekalen finns på:

https://olaussonphoto.com/produkter/ronnies-signatur-scuderia-robardie-dekalfoto-enligt-originalmarket-format-12-x-7-cm