Privatbilar

Racerkollegan Mike Hailwood kallade Ronnie för ”Mad Ronald” - ett omtänksamt, vänskapligt smeknamn som gav en fingervisning om Ronnies uppförande i trafik. "Jag tyckte alltid synd om hustrun Barbro som stod ut med Ronnies trafikmanér", sa Hailwood, ”få bilister körde som Ronnie Peterson”. Tur är det för han gjorde ingen skillnad mellan att köra F1 och normal trafik. Tempot var alltid högt med två lägen: full gas och eller full broms.

I 60-talet hade Ronnie köpt en VW pickup med Dunlopdekaler på dörrarna och BP- samt Boschmärken längs flaket. Foton i albumet visar ett intryckt framparti med talande bildtext: "Min första och sista VW hoppas jag." Så blev det inte eftersom Ronnie körde Volkswagen både i rally och rallycross. VW byttes snart ut mot en Dodgepickup för långresor i Europa. Den byggdes om för att lasta reservdelar och bensin förutom formelbilen för F3. Efter Dodge övergick Ronnie till Mercedes. Hans Örebroregistrerade 230/8 med registreringsnumren T 47111 och T 15800 (68a resp. 70a) rullade många mil efter ett fullspäckat tävlingsschema, men han körde nu också en Merca skåpbil. All servicen skedde vid en Mercedesverkstad i Örebro där ägaren minns Ronnie: "Det var återkommande fel på Ronnies bilar och jag såg honom ofta.”

Det hände att Ronnie flög, men oftast rattade han själv. I ett FIB-Aktuellt-reportage som jag gjorde 1971, uttalar han sig om vardagsbilister: "Ibland retar man sig på folk som pratar om att man leker med döden i en racerbil. Men jag behöver aldrig oroa mej för att någon har druckit eller kör ut från en sidoväg utan att stanna och jag slipper mötande trafik. På vanliga vägar är allt annorlunda och det kvittar hur bra jag kör eftersom jag ändå är beroende av andra.” Ronnie poserade i tidningen med varningstriangel och sade att det är förkastligt att tävla i trafiken …!
1971 byttes 230/8 mot en ny 280 SE, som Ronnie körde med tyska exportplåtar eftersom han var på resande fot. Men inte förrän 1975 skaffade Ronnie sin ögonsten. "Jag har alltid gillat Mercedes", sa han till mig, "och nu har jag råd att köpa drömbilen, en trimmad S-klass med lite extraprylar.”

“Köp en Ferrari också”, sa kollegan Sven-Eric Eriksson, du får den till halva priset nu när du är fabriksförare för Maranello-stallet. Året var 1972.

”Njaäee, dom jävlarna bullrar ju så mycket, blev svaret.”
Efter Mercan fick Ronnie en ny inställning till privatbilarna - de skulle inte kosta något. Kanske hängde det samman med att han hade tillgång till flera Fordmodeller. Därefter sponsrades Ronnie av Lotus med en Elan +2 och senare hade han ett mer eller mindre permanent lån av minst en Esprit. Under Marchåret 1976 fick Ronnie kontakt med Saab och körde en snabb 99. På min bild är Ronnie vid Saaben, iklädd BMW-tröja utanför March-fabriken! Han hade ett fabrikskontrakt med BMW för standardvagnar, vilket gav flera BMW privat. Minst en kördes i England - en 5-serie med trelitersmotor, ännu inte tillgänglig för allmänheten. Även om den ljusblåa S-klass var Ronnies ögonsten, var det en helt annan bil som kom att betyda mest för honom under karriären: den oumbärliga hyrbilen. 1973 fick jag hjärtklappning i Buenos Aires då Ronnie hade hyrt en grön Dodge. Jag följde med honom några varv runt banan där Argentinas GP hölls. Ronnie körde jänkarbilen på sedvanligt manér med full sladd och yviga rattutslag samtidigt som han berättade om sina eskapader i ett sportvagnslopp. ”Jag körde Lola här 1971 och åkte av i 300 km/h, dom hade sopat banan med stålborstar så jag fick punktering,” konstaterade han oberört. ”Under racet hände det igen, fast det gick under 300 km/h då”. Lugnt, sakligt, utan känslor och utan tankar på allvarliga skador. Full gas var hans ständiga paroll.


Ronnie på Rull:
Starten Volkswagen pickup               
Den första transportbilen som Ronnie kvaddade så att hela framänden trycktes ihop.
65                  Volvo Amazon med takräcke
Med den kördes till många tävlingar. Gokarten sattes fast på taket.
66-67            Dodge A100 pickup, reg T 2753                     
Ersatte VW:n. Ronnie byggde in extra tank i pickupen eftersom han lyckades bli sponsrad av en lokal bensinmacksägare.
68                  Mercedes 230/8, reg T 47111
En beige Merca” som 1970 ersattes av en likadan, T 15800
69                  Mercedes skåpbil, reg T 1544
En gullackerad dieselbuss som fick rulla Europa runt under F3-åren.
71                  Mercedes S-klass, export reg 262 Z-5467
En crèmefärgad 280 SE.
72                  Ford Capri, eng reg RPU 905K
Röd med svart vinyltak, en slängbil från arbetsgivaren.
73                  Lotus Elan +2, eng reg JPW 162L
Den första bilen som Colin Chapman tillhandahöll.
73                  Ford Granada, eng reg YOO 232L
En grön förmånsbil från Ford.
74                  Lotus Elite, eng reg
En fyrsitsig sportvagn som kom ut på marknaden detta år.
75                  Mercedes S-klass, export reg 872 Z-7297
En 280 SE 3,5 med V8-motor och vassare kamaxel. Ronnie var enormt stolt över den här bilen.
75                  BMW 5-serie, eng reg
En silverfärgad, vänsterstyrd, 4-växlad, 3,5-liters, sexcylindrig BMW med förgasarmotor på ca. 170 hk, tillverkad i Sydafrika. Bilen var en vanlig 520-serie som breddats "inåt" med specialbromsar och breda hjul som tålde Ronnies körstil.
75                  Saab 99 Combi Coupé, eng reg
Liksom Björn Borg och Ingemar Stenmark hade Ronnie reklamkontrakt med Saab. Han hade en hel drös med bilar, “de bara fanns där”, men kördes mest av Barbro. Något exemplar hade turboladdad provmotor.
78                  Lotus Esprit S2, eng reg YVG 795S
Denna Bondbil kom 1975. Ronnie fick sin sista Lotus i juli, två månader före Monzakraschen.
66-78            Hyrbilen
Karriärens mest frekventa bil: hyrbilen. Ronnie var stamkund hos världens större biluthyrningsföretag.